top of page
Obrázek autorahanzelin

Ostraha bytových objektů

Aktualizováno: 11. 10. 2022



Spousta sdružení spoluvlastníků bytových jednotek (SVJ) řeší tuto problematickou situaci svépomocí. Formou kamerových systémů u vchodů do objektů, nebo i kamerami rozmístěnými uvnitř objektů. Mnohokráte už to pomohlo odradit zloděje, anebo je alespoň po způsobené škodě dopadnout. Není to ale dostatečné řešení.


Jako další způsoby jak chránit svůj majetek volí často SVJ pasivní bezpečnostní prvky, tedy kvalitní vstupní dveře do objektu se speciálním zámkem, evidují se klíče, kdo je má a kolik a komu byly přiděleny mimo obyvatele domu. Samozřejmostí jsou dnes i kvalitní bezpečnostní dveře při vstupu do bytu společně s bezpečnostním zámkem.


Co ale dál? Co pomůže ochránit majetek? Na tuto otázku už se dá z pohledu vlastníka bytu odpovědět jen těžko.Svépomocí toho moc nevymyslíte, není to vaše práce, a když se budete věnovat ostraze domu, nebudete moct pořádně pracovat, ani žít. Proto se nabízí povolat odborníky. Bezpečnostní agentury nabízejí ostrahu bytových objektů čím dál tím více. Je to sice problematická bezpečnostní služba, ale řešení jsou.


Jedna z nabízených bezpečnostních služeb je i ostraha a současně i recepční služby bytových objektů či rozsáhlých obytných komplexů. Tato bezpečnostní služba nabízí nejen ostrahu objektu, ale zároveň i další služby běžné recepční, administrativní služby pro majitele objektu a také požární prevenci ve formě inspekcí, které jsou prováděny při bezpečnostních pochůzkách


Elektronické zabezpečovací systémy s napojením na PCO (pult centralizované ochrany) jsou základem.


Ano, toto si může zařídit SVJ samo, ale je třeba to provést pořádně a pokud nechcete utrácet za trvalé služby bezpečnostní agentury, povolejte alespoň na zřízení elektronických zabezpečovacích systémů poradce, který má s touto problematickou zkušenosti.

Takový kamerový systém může hodně pomoci, ale musí být řádně nainstalován, aby byl dostatečně účinný. Je třeba pokrýt všechna bezpečnostně riziková místa a s tím vám pomůže právě bezpečnostní specialista.


Specialista navštíví váš objekt, prohlédne ho, dotáže se obyvatel na potřebné informace, jak se co v domě provádí. Jaké jsou zde pohyby, kdy přichází a jak se pohybuje a hlavně kde úklidová služba, pošta a všechny podobné aspekty, které mohou ať už přímo, nebo nepřímo bezpečnost objektu narušit, nebo tomu i nevědomky dopomoci.


Jako další velmi účinný krok je napojení kamerového systému na internetové rozhraní. Dnešní internetová rychlost umožňuje přenos kamerových systémů online skrze webové rozhraní. Kdokoliv tak může, pokud má přístup sledovat všechny napojené kamery. Samozřejmostí je i nahrávání záznamu a archivace dle požadavku zákazníka.


Pokud nechce zákazník toto řešit skrze internet, lze kamerový systém nahrávat na médium a archivovat dle potřeby. Dále lze vytvořit použitím stávajícího anténního rozvodu v domě samostatný televizní okruh, program, na kterém lze obrazy z kamer také sledovat. Tento systém se osvědčil zejména v bytových domech, kde je hodně obyvatel doma a má čas sledovat dění z kamer.


Jako další způsob jak vylepšit kamerový systém je napojení kamerového systému na PCO. Kamery lze tzv. zasíťovat. Je to systém, kdy se v zorném poli kamery vytyčí místa, která když jsou narušena pohybem, vyvolají poplach, který jako zprávu o narušení objektu obdrží také PCO a ten vyšle okamžitě ke kontrole a k případnému zásahu zásahovou jednotku.

Systémy EZS jsou dnes už běžným standardem i v bytových jednotkách.Elektronické zabezpečovací systémy jsou stále zdokonalovány a tak jak se zdokonalují zloději, tak i čidla a celé systémy jsou stále modernizovány. Společně s tímto ruku v ruce jde i trend klesajících cen těchto systémů, které pozvedávají zabezpečení majetku.


Elektronické zabezpečovací systémy jsou dnes cenově dostupné prakticky pro každého.

Kvalitní systém EZS a EPS (protipožární systém) dokáže zachránit opravdu hodně. Samozřejmostí je návštěva bezpečnostního specialisty společně s technikem. Tito společně stanoví bezpečnostní rizika a navrhnou zabezpečení bytové jednotky tak, aby byla rizika co nejmenší. Napojení systému EZS skrze komunikační ústřednu na PCO a mobily vlastníků bytů už je dalším krokem k lepšímu zabezpečení objektu.


Opět je zde ale lidský faktor, který vyhodnotí situaci a zajistí zásah vůči vetřelci.

Fyzická ostraha je někdy potřebná a nejúčinnější pro zajištění bytového objektu. A nemusí se nutně jednat o trvalou, klasickou ostrahu objektu, kde je přítomen klasický uniformovaný strážný. I když tento způsob ostrahy je nejúčinnější ze všech, přítomnost strážce na objektu, který provádí pochůzky a střeží hlavní vchod je stále tou nejúčinnější ostrahou bytových objektů. Pokud ale nechceme zlodějům dát najevo, že je dům fyzicky střežen, řeší se fyzická ostraha nenápadně.


Často je tato problematika řešena i způsobem méně nápadným v podobě pracovníka, nebo pracovníků ostrahy v civilu, kteří v nepravidelných, ale co do četnosti dohodnutých intervalech objekt kontrolují osobně. Někdy bývá k této kontrole používán i služební pes. Služební pes dokáže upozornit na situace, které ani vycvičený pracovník bezpečnostní agentury nemusí vnímat.


Přijede označené, nebo neoznačené vozidlo bezpečností agentury, člen ostrahy v uniformě, nebo v civilu dle potřeby provede kontrolu objektu. V případě potřeby projde i interiéry domu a odjíždí pryč. Tato speciální služba bývá velmi často kombinovaná s kamerovým systémem a elektronickým zabezpečením EZS s napojením na PCO. Takováto bezpečností kontrola se nazývá Monitorovací patrolová služba.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page